Pages

luni, 29 noiembrie 2010

Lupta pentru alaptare!!!

Alăptarea este un proces natural. De mii de ani mamele şi-au alăptat copilul, imediat după naştere şi cât mai des la început, după cerinţele copilului reînodând legătura srtânsă mamă-copil care s-a rupt odată cu tăierea cordonului ombilical.
LAPTELE DE MAMĂ ESTE NU NUMAI O SURSĂ DE HRANĂ CI ŞI O SURSĂ DE BUCURIE, O RELAŢIE DE DRAGOSTE INTENSĂ, CARE OFERĂ COPILULUI SIGURANŢĂ, CONSOLARE IAR PENTRU MAMĂ ESTE O DĂRUIRE TOTALĂ, ÎMPLINIREA FEMINITĂŢII!
Copilul alăptat fără restricţii, atunci când o doreşte el sau când mama îşi simte sânul plin, luat în braţe atunci când e necăjit deşi pare total dependent de mama sa, un "răsfăţat", când va fi mare  va fi un individ independent, echilibrat, fără probleme de adaptare, puternic fizic şi psihic pentru că are siguranţa dragostei mamei! Pentru aceasta trebuie să învăţaţi să alăptaţi "biologic" şi nu cultural, la ore, timp limitat (5 -10 min.) cum în ultimele decenii s-a încetăţenit şi la noi. Trebuie să vă obijnuţi cu ideea că copilaşul dv-stră încă 6-9 luni după naştere este străns legat de dv-stră, formaţi încontinuare un cuplu unic şi alăptarea trebuie să constituie un nou mod de viaţă, un lucru natural: alăptaţi dormind, măncând, citind, gătind, mergând la cumpărături, călătorind şi ziua şi noaptea! Dacă vă pregăţi psihic pentru acest lucru alăptarea o să fie uşoară, plăcută şi încununată de succes!
Eu am facut tot ce a fost posibil sa imi alaptez fetita pana la 9 luni. Cred ca as fi alaptat-o mai mult daca nu ar fi trebuit sa ma intorc la serviciu. Nu pot intelege cum alte mame pot renunta asa de usor sau cum pot sa treaca la sticla cu lapte asa de repede. Consider ca legatura dintre mama - bebe se rupe. Nu condamn doamne fereste! Eu una am insistat si chiar am facut tot ce e posibil sa imi maresc cantitatea de lapte. Orice mama poate face asta.Bineinteles ca uneori nu se poate in special din motive medicale.
Organizatia Nationala a Sanatatii(OMS) declara ca 97% din femei sunt fiziologic capabile de a alăpta cu  succes, pe termen lung, indiferent de vârstă, mărimea sau forma sănilor sau paritate.
Alimentaţia naturală este  una din drepturile fundamentale umane, este dreptul mamelor şi dreptul copiilor la nutriţie ideală, sănătate şi îngrijire. OMS şi UNICEF au adoptat mai multe rezoluţii şi au iniţiat mai multe programe pentru sprijinirea alăptării şi restabilirii unei "culturi de alăptare" în lumea întreagă. Rezoluţiile OMS şi UNICEF stipulează următoarele obiective, ca fiind necesare pentru sănătatea optimă a copilului şi mamei:
Tuturor femeilor ar trebui să le asigure posibilitatea de a alăpta exclusiv şi toţi copii ar trebui alimentaţi exclusiv cu lapte de mamă de la naştere până la 6 luni.După accea, copiii ar trebui să fie alăptaţi în continuare pe lângă o alimentaţie complementară adecvată până  la 2 ani sau peste.
"Alăptarea exclusivă" înseamnă că nici un alt lichid sau aliment (fără apă/ceai) nu este dat copilului decât lapte de mamă şi eventuale suplimente medicamentoase (vitamine sau medicaţie) (anexa 3). "Alimente complementare" înseamnă orice aliment diferit de lapte preparat acasă sau de fabrică care se poate folosi ca şi completare a laptelui de mamă sau preparatelor de lapte praf, atunci când acestea numai satisfac nevoile nutriţionale ale copilului.
Încercaţi să respectaţi aceste recomandări şi o să creşteţi copii sănătoşi.

Aveţi încredere în dvs., urmaţi-vă instinctul matern şi totul o să fie OK!

Va rog din suflet sa impartasiti si experianta voastra buna sau rea!
 

2 comentarii:

  1. sunt total de acord ca aceasta legatura dintre mama si copil se intareste dupa ce copilul vine pe lume. el doar de mami stie, din burtica si tot de mami are nevoie cand vine pe lume. din pacate, nu toate mamele au sansa asta. unele nu vor si renunta din "n" motive, dar altele nu au nici macar o sansa de la natura. Nu este si pace. si cel mai rau e ca multa lume nu intelege. mai ales cele care au alaptat la san. de ex nici eu nu intelegeam inainte de ce are lumea atacuri de panica din motive minuscule, pana nu mi s-a intamplat mie pe pielea mea. cam e si cu ne sansa de a alapta la san. nu doar ca pierzi ocazia sa ii oferi copilului tau ce e mai bun, dar pierzi momentul ala magic in care copilul e inca dependent de tine. ma rog...incep sa aberez pe aici. ma bucur pentru mamicile care au putut sa alapteze. eu nu am putut si asta e o drama. nu pentru bebe cat pentru mine. pentru ca in zilele noastre formula inlocuieste aproape 95% valoarea laptelui matern, dar bucuria de ati tine copilul langa inimioara nu o poate inlocui nimeni si nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Brig imi place mult ce ai scris si ai dreptate. Va pupam dulce de aici de la Londra!
    x

    RăspundețiȘtergere

Popular Posts